15 pomysłów na urozmaicenie cateringu eventowego

Jedzenie na evencie to przecież oczywista oczywistość. Głodny Polak to zły Polak, dlatego zadbanie o odpowiednią strefę cateringową jest rzeczą niezwykle ważną. Ale zwykłe zaserwowanie dobrych posiłków nie wystarczy. Warto jest podejść do tematu kreatywnie, aby zaprezentować uczestnikom eventu coś, co oprócz smakowych wrażeń zapewni efekt wow i na długo po evencie pozostanie w pamięci.

Jak przygotować ładne i efektowne strefy  cateringowe? Dziś mamy dla Was kilka pomysłów, które zainspirują nie jednego fana dobrego jedzenia i spektakularnych eventów. Zobaczcie, w jaki sposób jedzenie może być także elementem scenografii wydarzenia!

DONUT BAR

Słodycze i przystawki na ścianach są ostatnio w modzie. W końcu bardzo dobrze się prezentują, dlatego propozycja z pączkami będzie także bardzo trafiona, nie tylko na tłusty czwartek. Donut Bar to popularna opcja na amerykańskich weselach, jednak spokojnie znajdzie swoje miejsce także na niemal każdej imprezie, na której planujemy słodki poczęstunek dla naszych gości.

GEOMETRYCZNA STREFA CATERINGOWA

Czyli coś, co zawsze będzie wyglądało estetycznie i z klasą. Jeśli nie chcesz przesadzić, to opcja właśnie dla Ciebie. Minimalizm jest czymś, co zawsze prezentuje się dobrze.

MAKARONIKI W INNYM WYDANIU

Co powiecie na zaprezentowanie słodyczy w nieco inny sposób, niż standardowy? Sukienka z makaroników? A może drzewko, na którym rosną słodycze? Jak to mówią – sky is the limit, dlatego pomysłów na słodkie dekoracje może być wiele.

Dzieła sztuki z przystawek lub ciastek też mogą wyglądać wyjątkowo i pasować do naszej aranżacji! Warto zastanowić się nad tym, jak propozycjami cateringowymi możemy zbudować scenografię – przecież to ewidentnie prosi się o wkomponowanie w scenografię wydarzenia! Wiele polskich firm proponuje takie rozwiązania, warto więc popytać i zorganizować coś podobnego na swoim evencie.

PARASOL Z PRECLAMI LUB WATĄ CUKROWĄ

Dość zabawny pomysł na podanie przekąsek! Precle lub ciastka, które zostały powieszone na standardowym parasolu niesionym przez kelnera? Czemu nie! Na pewno wielu uczestników wydarzenia skusiłoby się na takie smakołyki. A jeśli zostajemy w temacie nietypowego serwowania jedzenia, a raczej w kolejnym przypadku napojów, przez personel eventowy…

SUKIENKA Z KIELISZKÓW

Tak, to alkohol. Podawany przez panią ubraną w całą masę kieliszków. Czy jest jej wygodnie? Tego nie wiemy, ale pomysł jest jak najbardziej interesujący i zachwyciłby nie jednego fana dobrego wina!

WATA CUKROWA NA DRZEWIE

Pomysł rodem z bajki, wymarzony przez wszystkie małe dziewczynki! Pięknie potrafi wkomponować się w aranżację eventową i stanowić wspaniały element dekoracji. Będzie zachwycać  nie tylko najmłodszych uczestników wydarzenia.

MINI DESKI SERÓW DLA KAŻDEGO

Urocza i efektowna propozycja serowych przystawek. Podane na małych, drewnianych deskach będą zdecydowanie lepszą opcją, niż ta standardowa na dużej desce. Jeśli zależy nam na estetyce i ciekawej opcji serwowania przystawek – to jest strzał w dziesiątkę.

MAGICZNE NAPOJE PODAWANE WE FIOLKACH

Soki we fiolkach to także opcja, która znajdzie swoich zwolenników praktycznie na każdej imprezie. W takiej formie podawać możemy smoothie, soki, a także alkohol – zwłaszcza drinki. Możemy również przygotować zdrowe napoje podane w takiej formie i opisać je jako magiczne eliksiry – młodości, zdrowia, odporności i tak dalej! Opcji jest wiele, a odbiorcy na pewno będą zadowoleni z takiej formy zaprezentowania napojów.

ZRÓB WŁASNY SORBET!

Interaktywna stacja do robienia sorbetów? To dobry plan! Jeśli chcesz, aby uczestnicy twojego eventu mogli zrobić coś sami, przy odrobinie integracji i jeszcze jeśli jest to związane z jedzeniem, to bezproblemowo możesz wypróbować właśnie taką atrakcję!

Tutaj dobrą alternatywą będzie także robienie swoich własnych koktajli, smoothie czy soków.

Pomysł jest stosunkowo prosty – mamy taki oto pięknie udekorowany bufet, a na nim wafelki oraz kilka smaków pysznych, zimnych sorbetów. I pełna samoobsługa.

 

PAKOWANE PRZEKĄSKI

Coś, co sprawdzi się na piknikach i wszelkiego rodzaju zlotach, ale także na konferencjach czy warsztatach. Taką przekąskę każdy może zabrać ze sobą i przegryźć w wolnej chwili, kiedy zgłodnieje w trakcie trwania jakiejś części wydarzenia. Smaczna i praktyczna opcja!

LEWITUJĄCE JEDZENIE

LEWITUJĄCE DIY PRZYSTAWKI W… TUBKACH

Pomysł kosmiczny, nawiązujący do jedzenia w tubkach, które spożywają kosmonauci. „Latające” tubki z kremem w środku, którym możemy udekorować lub dosmaczyć nasze przystawki. Dobra opcja na słono, a także na słodko. W wersji słonej tubki mogą zawierać wszelkiego rodzaju sosy i pasty, a na słodko – możemy zrobić własny tort z kremami, tak jak poniżej!

ZRÓB WŁASNY TORT

W tym przypadku spór o to, czy krem czekoladowy, bita śmietana czy dżem jest lepszy, zostanie rozstrzygnięty. Każdy może skomponować sobie taki tort, jaki lubi!

KREATYWNY, SŁODKI POCZĘSTUNEK

Kolorowa aranżacja wyglądająca bardziej jak dzieło sztuki, niż słodki bufet? Czemu nie! Będzie doskonałym rozwiązaniem w dużych przestrzeniach, jednak warto pamiętać o tym, aby uczestnicy nie pomylili słodkiego bufetu z dziełem sztuki :).

ŚCIANKA PRZYSTAWEK

Coś, co znamy z naszego rodzimego rynku eventowego. Ścianki pięknie wykonanych i smakowitych przystanek goszczą na wielu wydarzeniach i cieszą się taką samą sławą, jak ścianki sponsorskie! W końcu wyglądają i smakują wykwintnie!