Brama OFF Festival 2019 jako centrum recyklingu i 80% wege menu, czyli OFF jeszcze bardziej na OFF-ie!

OFF Festival to impreza, która stawia nie tylko na promowanie niszowych, polskich artystów. Festiwal Artura Rojka to także najbardziej ekologiczny event w Polsce. W tym roku na OFF-ie powita nas brama wykonana z kontenerów na śmieci, a menu w strefie gastro będzie w 80% złożone z dań wegańskich i wegetariańskich.

Na katowickim festiwalu czeka nas prawdziwa, ekologiczna rewolucja. Od samego wejścia wydarzenie będzie prowokowało do dyskusji, bo wejściowa brama będzie istnym centrum recyklingu. Organizatorzy postanowili pokazać problem wszystkim uczestnikom wydarzenia, zamiast chować go po kątach. Kontenery morskie posłużą do zbiórki odpadów plastikowych.

Brama z odpadów?

Bywalcy OFFa doskonale wiedzą o tym, że podobnie jak o muzykę, troszczymy się również o naturę i zachęcamy do tego innych. W przeszłości zdobyło to uznanie kapituły przyznającej międzynarodową nagrodę Green’n’Clean oraz przyniosło nam nominację do tytułu Najbardziej Ekologicznego Festiwalu w Europie. W tym roku idziemy jeszcze dalej: festiwalowa brama stanie się centrum recyklingu, w strefie gastronomicznej dominować będą potrawy wegańskie i wegetariańskie, a na samą imprezę łatwo dotrzecie rowerem. – czytamy na oficjalnej stronie festiwalu.

Twórcami bramy oraz pomysłodawcami inicjatywy Trashstock.com są Kasia i Wojtek Sokołowscy, którzy prowadzą z sukcesem międzynarodowym markę SOKKA. Rodzeństwo to laureaci europejskich nagród z dziedziny wzornictwa, jednak w ostatnim czasie, zamiast wymyślać nowe rzeczy, skupili się na ekologicznej inicjatywie. Sokołowscy od wielu lat współpracują z OFF Festivalem, ponieważ, jak twierdzą, łączy ich wrażliwość na świat oraz sposób myślenia o nim. Świadomość, że każda projektowana rzecz kiedyś stanie się odpadem sprawiła, że zdecydowali się na radykalną zmianę swoich działań.

„Chcemy po sobie pozostawić nie kolejne nowe rzeczy, ani nagrody, ale czystą planetę” – mówili Sokołowscy.

W 2018 roku Sokołowscy rozpoczęli wygaszanie działalności projektowej w ramach SOKKA, by poświęcić się pracy nad startupem Trashstock.com, którego celem jest budowa globalnej, zrównoważonej społeczności (global sustainable community). Trashstock ma stać się narzędziem, które da ludziom wiedzę oraz realny wpływ na oczyszczenie środowiska.

–> JAK STWORZYĆ GREEN EVENT PRZYJAZNY ŚRODOWISKU?

Czy da się zrobić prawdziwy green event?

Tematy środowiskowe są ostatnio bardzo popularne, także wśród organizatorów wydarzeń i podwykonawców. Firmy cateringowe rezygnują z podawania przystawek w plastiku, a event managerowie szukają bardziej eko rozwiązań. Jednak w dużej mierze wychodzi to z czysto marketingowych działań i chwilowej mody.

W przypadku OFF Festivalu eko rewolucja to działanie zamierzone. I bardzo istotne. Festiwal czeka odważna zmiana, bo najbardziej widoczna będzie w strefie gastronomicznej, gdzie często wytwarzana jest ogromna ilość śmieci. W 2019 roku większość jedzenia, którego będzie można spróbować na OFF-ie, będzie wegańska i wegetariańska. Aż 80% potraw nie będzie zawierała mięsa, a niektóre także produktów odzwierzęcych. Nawet kucharze i gastronomowie znani z mięsnych potraw w tym roku zrezygnują z przyrządzania mięsiwa i zastąpią je roślinnymi zamiennikami. Natomiast mięso dostępne na OFF-ie w strefie gastro będzie pochodziło z dobrych źródeł i najlepszej jakości, weryfikowane wg. certyfikatów QAFP (Quality Assurance for Food Products dla drobiu i wieprzowiny) i QMP (Quality Meat Program dla wołowiny). Obydwa systemy są restrykcyjne w kategorii choćby pasz (brak GMO, antybiotyków, mączki rybnej itp.), genetyki (wykluczenie niektórych krzyżówek), hodowli, uboju, transportu i obróbki (brak glutaminianu) mięsa.

Organizatorzy zachęcają także, aby nie przyjeżdżać na miejsce własnym samochodem, tylko w ramach możliwości wybrać rower lub transport publiczny.

—> FASHION WEEK STOCKHOLM ODWOŁANY Z POWODÓW EKOLOGICZNYCH. ZOBACZ!