8 kreatywnych patentów na podanie gościom trunku, czyli sztuka serwowania alkoholu

Tradycyjna piramida z kieliszków do szampana i drink-bar to nie jedyne opcje serwowania alkoholu. Kelnerzy chodzący po sali z tacą pełną kieliszków to utarty schemat i stały element większości eventów. W świecie kreatywnych imprez nie ma miejsca na nudne rozwiązania. Serwowanie alkoholu podczas przyjęcia może stanowić dodatkową atrakcję i element zaskoczenia dla gości.

Poniżej przedstawiamy naszą listę TOP 10 kreatywnych patentów, dzięki którym przekonasz się, że podawanie szampana, piwa czy tequili może być prawdziwą sztuką. Podpowiadamy, jak stworzyć niestandardową kartę alkoholi na konferencję, bankiet czy imprezę firmową.

,,Polacy coraz chętniej sięgają po lekkie alkohole. Mimo że wciąż najczęściej sięgamy po piwo, to wino z roku na rok zyskuje coraz większe rzesze zwolenników. Prosecco na stałe zagościło w kartach warszawskich-i nie tylko – barów, restauracji oraz na eventach, a jego sprzedaż w Polsce wzrosła w minionym roku o rekordowe 42%! Na popularności zyskują włoskie bąbelki i nie wątpliwie wzrasta potrzeba wyróżnienia się na rynku i zaoferowania klientowi czegoś więcej niż usługa standardowego baru.’’ – podkreśla Joanna Letniowska — właścicielka polskiej firmy Prosecco Pronto ~ Prosecco Van ~.

  1. Alkoholowa ścianka dla wymagających

Specjalna ścianka, na której można przymocować kieliszki z szampanem to alternatywa dla armii kelnerów krążących wśród gości. Plusem takiej ścianki są niewątpliwie walory estetyczne oraz praktyczność- każdy może poczęstować się trunkiem w dowolnym momencie i bez skrępowania sięgnąć po dolewkę. Dobrym pomysłem jest zainstalowanie takiej szampańskiej ścianki przy wejściu – tak, żeby stanowiła miły akcent powitalny dla uczestników spotkania.

Źródło: pinterest.com

  1. Prosecco van we włoskim stylu

Małe samochody dostawcze stały się hitem we Włoszech w latach czterdziestych. Pojazdy przerabiane ze skuterów idealnie pasowały do wąskich ulic i rynkowych alejek – dziś idealnie sprawdzają się także jako mobilne bary na eventach.

Jak opowiedziała nam Joanna Letniowska — właścicielka polskiej firmy Prosecco Pronto ~ Prosecco Van ~ – ,, to mobilny bar, który został zaaranżowany w klasyku włoskiej motoryzacji — skutrze Piaggio Ape 50. Nasz van jest idealnym rozwiązaniem na letnie, ogrodowe przyjęcia, ale dzięki swoim niewielkim rozmiarom bez problemu wjedzie do środka, na swoim koncie mamy już nawet realizacje w wieżowcach, w których van na miejsce eventu docierał windą towarową.’’

Właścicielka marki zapewnia – ,,To co oferujemy naszym klientom to nie tylko bar, ale stworzenie atmosfery mającej przywodzić na myśl włoski styl życia i wspólną celebrację ważnych dla nas momentów przy lampce włoskich trunków. Zaaranżowana wokół vana strefa „chill out” pozwala gościom na chwilę relaksu, a my w międzyczasie przygotowujemy wybrane napoje i z przyjemnością opowiadamy o tajnikach produkcji wina, i nie tylko.’’

Jakie trunki mogą znaleźć się w mobilnym barze? To atrakcyjna forma serwowania Prosecco i drinków na jego bazie, win spokojnych, piwa oraz cydru.

Źródło: www.proseccopronto.co.uk

  1. Swojska atmosfera w rustykalnym stylu

Styl rustykalny jest hitem przyjęć na świeżym powietrzu od kilku sezonów. Organizacja baru w plenerze może przyjąć najróżniejsze, nieoczywiste formy. Jako sposób serwowania zimnego piwa można wykorzystać taczkę czy bagażnik auta w amerykańskim stylu. Bar piwny w takim stylu nada swobodnego, swojskiego stylu i może sprawić, że gości poluzują krawaty i naprawdę się zrelaksują.

Źródło: Pinterest

  1. Kreatywne wykorzystanie obszaru działalności firmy jako motyw imprezy

Jak powiedział amerykański tenisista Arthur Ashe: ,,Rozpocznij tam, gdzie jesteś. Wykorzystaj, to co masz. Zrób to, co możesz. ‘’ W świecie imprez plenerowych, zwłaszcza tych w branży kreatywnej – wszystkie chwyty są dozwolone. Warto wykorzystać obszar działalności firmy czy klienta, jako motyw przewodni podczas organizowania przyjęcia. Schłodzone butelki z trunkami mogą znaleźć się w najróżniejszych naczyniach czy kontenerach. Schowkiem na piwo podczas przyjęcia może stać się stara łódka, wanna w stylu vintage, a nawet łyżka koparki.

Źródło: www.ds1969.com

Źródło: www.mywedding.com

  1. Stacja degustacja

Sposobem na zaproponowanie gościom alkoholu w niebanalnym stylu może być urządzenie wspólnej degustacji trunków. Idealną opcją na event firmowy może okazać się szkolenia połączone z nauką dobierania szlachetnych trunków do posiłków.

O to, jakie opcje degustacji najlepiej sprawdzają się podczas eventów opowiedział nam znawca tematu -Marek Gogola z firmy Sztuka Degustacji. ,,Przy okazji realizowanych wydarzeń przybliżamy to, co aktualnie dzieje się na rynku, co jest modne i godne uwagi. Gdybyśmy chcieli przedstawić bardziej szczegółowo wszystkie dostępne na polskim rynku style piwne, single malty destylaty, miody pitne czy nalewki nasze eventy musiałby trwać kilka dni. Konieczny jest zatem kompromis. Dobieramy tak alkohole z poszczególnych grup by, jak najtrafniej opisywały różnorodność i niepowtarzalność świata alkoholi. Jest on niesamowicie różnorodny, czasem przedziwny, a czasem szalony. Nasze eventy to tak naprawdę tylko uchylenie drzwi do tego świata i zachęta, aby samodzielnie poszukiwać wrażeń sensorycznych i eksperymentować w niepowtarzalnym świecie alkoholi’’.

Jak przebiegają takie warsztaty?,,Bez teorii nie ma praktyki. To zasada stosowana podczas wszystkich naszych eventów. Jednak nie robimy tego w sposób szkolny, a raczej uczymy bawiąc zapewniając odpowiednią dawkę wiedzy poprzez wyśmienitą zabawę. Uzupełnieniem są ciekawostki oraz anegdoty z życia zawodowego kiperów, blenderów czy technologów’’

Czy jest jakiś bestseller, który najlepiej sprawdza się na eventach? Marek Gogola wyjaśnia, że ,,Aktualnie najczęściej realizowanymi wydarzeniami są degustacje piw kratowych (pochodzących z małych browarów rzemieślniczych, jak i browarów regionalnych). W drugiej kolejności to degustacje whisky oraz „whisky piwo bliscy krewni?”. Jednak ciekawostką są degustacje wódek czystych różnicowanych tylko surowcem, jak i degustacje typowo polskich nalewek. Wielkim zaskoczeniem dla uczestników jest choćby to, że aby móc rozróżnić sensorycznie rodzaje wódek czystych należy je degustować w temperaturze praktycznie pokojowej — wówczas dobrej jakości alkohol również smakuje.’’

Przedstawiciel firmy wyjaśnia, że ,,Aktualnie sposób degustacji oraz rodzaj degustowanych alkoholi to już nie tylko picie, ale przede wszystkim poszukiwanie doznań sensorycznych, które to sprawiają nam radość i powodują uśmiech na twarzy. Sięgamy po coraz to bardziej wyszukane i trudne sensorycznie produkty, czasem skrajne w poszczególnych atrybutach smaku i aromatu, jednak dopasowane do naszych oczekiwań i preferencji. Wzrost wiedzy i świadomości to również obserwowana zmiana zachodząca na rynku – stąd nie dziwi już, że Portera bałtyckiego pijemy w temperaturze 16 st. C, a whisky czy nalewkę degustujemy małymi łykami, a nie haustami, delektując się przede wszystkim ich aromatem i smakiem, często dyskutując również o naszych doznaniach i odczuciach.’’ Takie warsztaty zorganizowane dla pracowników czy klientów to wyjątkowo niebanalna, pełna klasy forma zaserwowania alkoholu.

Źródło: pinterest

źródło: www.onehopewine.com

  1. Owocowy drink bar samoobsługowy

Jeśli chcesz podać gościom lżejsze trunki w niebanalny sposób – dobrym pomysłem może być zaserwowanie alkoholu w towarzystwie kolorowych i świeżych owoców. Świeże produkty nadadzą przyjaznego wyglądu w nawet najprostszym drink-barze złożonym z butelek prosecco. Truskawki, arbuzy, cytrusy i drzewka mięty — to stosunkowo niedrogi sposób na efektowną dekorację punktu z alkoholami.

Źródło: www.agilshome.com

Źródło: www.wilkieblog.com

  1. Chłodna elegancja na evencie

Detale budują największe eventy. Patentem na serwowanie drinków w wyjątkowo oryginalny i elegancki sposób jest kreatywne wykorzystanie lodu. To prosty patent, a nadal dość niespotykany patent na spektakularne dekoracje, które mogą wywołać efekt WOW wśród zaproszonych gości. Poza tradycyjnymi kostkami lodu można przygotować także lodowe wiaderka na butelki wina czy szampana. Do zamrożenia można wykorzystać jadalne kwiaty, cytrusy, owoce granatu, liście mięty, borówki, maliny, truskawki czy cienkie plasterki świeżego ogórka.

Aby przygotować eleganckie lodowe dekoracje, zainspiruj się filmem:

źródło: YouTube

Źródło: frenchbydesignblog.com

  1. Bąbelki w kobiecym stylu

Mamy też kilka słodkich propozycji, które z powodzeniem sprawdzą się na eventach dedykowanych kobietom. Aby kieliszki w rękach gości wyglądały spektakularnie -warto wykorzystać dobrze zmrożone lody i nałożyć je do naczyń przed wlaniem prosecco czy szampana. Miłym dla oka efektem, który warto wykorzystać na evencie, jest dekoracja każdego kieliszka chmurką z waty cukrowej. Tak przygotowane dekoracje będą wyglądały spektakularnie na zdjęciach z wydarzenia i na pewno wylądują na Instagramie gości (z dopiskiem #lovemyjob).

Źródło: www.housebeautiful.com

Źródło: www.stylemepretty.com

Źródło: www.wilkieblog.com

Źródło: kbstyled.com

Planując dobór alkoholu oraz sposobu jego serwowania podczas eventu należy wziąć pod uwagę szereg różnych czynników takich jak cel imprezy, budżet klienta, miejsce i stylistykę wydarzenia. Nie bez znaczenia jest też docelowy target – warto znać wiek oraz preferencje gości, zanim zainwestujemy w kosztowne butelki z bąbelkami. Może do swobodnej atmosfery bardziej będzie pasowało piwo kraftowe? Alkohol na imprezie to sztuka kreatywności i chłodnej jak lód w drinkach kalkulacji.

Share